Recentelijk bezochten we een van onze leveranciers van chocolade: chocoladefabrikant Barry Callebaut. Het doel van ons bezoek was om een update te krijgen van de laatste technieken die worden gebruikt bij de verwerking van chocolade. Uiteraard delen we deze informatie met je.

Bezoek van LogoChoc bij Barry Callebout 

State-of-the-art machines

Voor het produceren van chocolade gebruikt Barry Callebout machines van het Italiaanse merk Selmi. Deze machines zijn in staat om chocolade op de juiste verwerkingstemperatuur te brengen en om de chocolade constant in beweging te houden. Daarnaast kunnen deze machines uiterst nauwkeurig chocolade gedoseerd in gietvormen te laten lopen, waardoor je heel exact bonbons en chocoladetabletten kan maken. Deze gunstige omstandigheden zorgen ervoor dat de chocolade een mooie glans krijgt en dat er weinig vlekjes en een minimum aan luchtbelletjes ontstaan.

Beweging en temperatuur

Pure chocolade in gietvorm

Beweging is dus erg belangrijk bij de productie: vloeibare chocolade moet constant bewegen. Het doel is om de kristallen van de cacaoboter mooi “in elkaar te laten haken”. Vergelijk het met verse sneeuw: de sneeuwkristallen zijn allemaal min of meer gelijk en als je die sneeuwkristallen samenbrengt “haken de kristallen in elkaar”. Hierdoor kan je de mooiste sculpturen maken. Zo ook met chocolade: pas wanneer de chocolade op de juiste temperatuur is en op de juiste manier beweegt, zijn alle kristallen gelijk. Die “haken mooi in elkaar” waardoor je prachtig glanzende chocolade krijgt die een mooie “bite” heeft. Om deze reden zijn alle chocolatiers die voor LogoChoc werken, constant met beweging en temperatuur bezig.

Koelen van chocolade

Chocolade moet te allen tijde langzaam koelen. Geen temperatuurschok, want dat verstoort de kristalvorming en daarmee de glans van de chocolade. Chocolade hoort 24 uur te koelen! Pas na deze periode zijn de kristallen goed in elkaar gehaakt en tot rust gekomen. Veel mensen vragen ons regelmatig of chocolade in de koelkast mag. Een koelkast is vochtig van binnen. Het vocht beschadigt de kristallen van de chocolade waardoor de glans en de mooie “bite” verloren gaan. Chocolade bewaar je beter in een wijnkoelkast, of in een droge koele ruimte. 

Chocolade bedrukken

Tijdens ons bezoek leerden we hoe je chocolade snel en prachtig kunt bedrukken met
gebruikmaking van volledig natuurlijke kleurstoffen. Wij plaatsen de opdrukken in de vorm en maakten zelf de chocolade: hartjes, lolly’s en uit de hand gespoten chocolade op drukvellen. Het viel ons op dat de opdrukken op de chocolade mooi en scherp waren. De opdruk op de opdrukvellen kon makkelijk overgebracht worden op de chocolade en deze bleef perfect zitten. Op dit gebied is veel vooruitgang geboekt. Er is nu veel meer mogelijk met kleur en het resultaat is een zeer scherpe opdruk.

Chocolade met een PMS- kleur

Gekleurde chocoladeEen nieuwe ontwikkeling is de kleur van chocolade. Kleuren chocolade zijn bekend, maar de innovatie zit hem in de mogelijkheid om een PMS-kleur aan chocolade te geven. Chocolade is met een kleurenwaaier en de juiste dosering van kleurstof, op een heel mooie manier te kleuren. Stel je voor: een assortiment chocolade geheel in de PMS-kleuren van je huisstijl. Binnen afzienbare tijd wordt dit mogelijk en kunnen wij het leveren.

Decoratie van chocolade

LogoChoc beschikt samen met Barry-Callebaut over een enorm assortiment aan chocolade decoraties. Deze kunnen we verwerken in onze producten. We beschikken letterlijk over duizenden vormpjes, schelpjes, kroontjes en bloemetjes. Maar ook duizenden opdrukjes in kleur zijn direct beschikbaar. In combinatie met de nieuwe kleurtechnieken is dus ontzettend veel mogelijk en we kunnen direct leveren.

Inspiratie

Ons bezoek aan Barry-Callebaut was erg inspirerend. Fantastisch om de laatste ontwikkelingen op het gebied van chocolade te ontdekken: chocolade zien, chocolade voelen en heel veel chocolade proeven! Uiteraard zullen we alle nieuwe kennis gebruiken om onze producten nog lekkerder te maken!

Op zoek naar andere leuke relatiegeschenken? Bekijk dan ook eens onze chocoladeletters met logo bedruk! 

 

<< Terug naar overzicht nieuwsberichten