• Chocolade met logo
  • Bonbons met logo
  • logobonbons
  • reclame chocolade
  • Snelle levering
  • Verse Belgische Chocolade
  • 30 jaar ervaring
  • Uitvinders van logo op chocolade

Tot welk bedrag zijn relatiegeschenken aftrekbaar bij de belasting?

1 december 2022 | Blog over chocolade

Relatiegeschenken ideeën

Weet u al wat u dit jaar gaat versturen naar uw relaties? Als u er nog niet helemaal uit bent, hebben wij nog een aantal leuke ideetjes:

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Dan nu over naar het financiële plaatje. Relatiegeschenken vallen in de categorie ‘gemengde kosten’. Deze gemengde kosten hebben niet alleen een zakelijk, maar ook een persoonlijk belang, vandaar de naam. Het zakelijke deel is aftrekbaar, het persoonlijke deel niet. Klink best logisch, toch?

Omdat het lastig is om te bepalen welk deel precies zakelijk is en welk deel persoonlijk, zijn er regels bedacht om deze scheiding aan te brengen. We duiken er wat dieper in.

Relatiegeschenken aftrekbaar? Dit deel is het wel

Om direct in de cijfertjes te duiken: 

  • 80% van de uitgaven voor relatiegeschenken is aftrekbaar
  • 20% wordt aan het einde van het boekjaar fiscaal gecorrigeerd en opgeteld bij de winst

Kan het ook anders?

Zeker! Als u veel gemengde kosten hebt, dan kunt u ervoor kiezen om een vast bedrag te corrigeren. Dit is het vaste bedrag van €4.500 voor een ZZP’er, eenmanszaak of VOF. Echter is dit pas voordelig bij een bedrag van €16.982 aan gemengde kosten.

Voor een BV is het vaste bedrag ook €4.500 of 0,4% van de totale loonsom (als dat meer is dan €4.500).

Maar hoe zit dat met de btw relatiegeschenken?

Btw relatiegeschenken: zo dit dat

Je mag de btw relatiegeschenken verrekenen als de totale kosten per persoon niet meer bedragen van €227 (exclusief btw). Is het bedrag per persoon hoger? Dan geldt de regel: als de ontvanger het geschenk zelf zou hebben gekocht, zou hij dan recht hebben op aftrek? 

Is het antwoord ‘ja’? Dan mag u de btw aftrekken. Is het antwoord op deze vraag ‘nee’? Dan mag u de btw niet aftrekken. Door deze gemakkelijke vraag weet u dus precies of uw relatiegeschenken aftrekbaar zijn.

Relatiegeschenken bij Logochoc

Nu u weer helemaal op de hoogte bent van welke relatiegeschenken aftrekbaar zijn, is het tijd om de geschenken zelf uit te kiezen! Dat onderdeel is een stuk leuker, vindt u niet?

Bij Logochoc kunt u terecht voor allerlei verschillende chocolade relatiegeschenken. Ook hebt u de mogelijkheid om uw eigen logo of opdruk erop te laten drukken. Zo weet uw relatie direct dat het geschenk van u komt.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden of hebt u speciale wensen? Neem dan contact op via +31 (0)162 – 42 35 71 of info@logochoc.nl.


Logo op chocolade

30 jaar ervaring..
uitvinders van
logo's op chocolade

Grote aantallen

We leveren zowel in kleine als grote aantallen.

Snel geleverd

Of supersnel geleverd!